úterý 25. prosince 2012

Švédský dobyvatel Jakub Vrána

Možná trochu opomíjený článek reprezentační dvacítky má teprve 16 let, do velkého světa ho nevyslal žádný velkoklub, a když sotva dostal občanku, sbalil se, a vyrazil na zkušenou do Švédska. Některé věci se Jakubu Vránovi rozhodně upřít nedají: nesporný talent, cílevědomost a velká odvaha.

Jakub Vrána, foto: www2.lhc.eu, Hanna Leijon

Sedmnáctku oslaví až koncem února, ovšem na svém kontě má nejen starty ve všech kategoriích mládežnických reprezentací, ale dokonce už i mezi seniory. Ne však v nějaké poloamatérské druhé lize, Jakub Vrána naskočil rovnou do prestižní Elitserien. Jen málo hráčů se rozhodne pro podobnou cestu, a ještě méně je nakonec úspěšných.

Švédský dril

Jakub Vrána se na brusle postavil poprvé na Slavii, rozvíjet se ale začal v Letňanech pod koučem Zavadilem. Později mu česká kluziště začala být malá, a tak se začal poohlížet po možnostech angažmá v zahraničí. Netradiční cesta měla spoustu úskalí, švédský mládežnický systém není k cizincům příliš vstřícný, vyžaduje tvrdou disciplínu a dostat se na některou z akademií spolupracujících s hokejovým klubem rozhodně není nic snadného. Ve spolupráci s agentem Volkem nakonec ale vše klaplo a zamířil tak do jihošvédského Linköpingu.

Jiný svět v Linköpingu

Zprvu byl sám překvapený servisem, jenž je poskytován mladým hráčům: „Kustody, maséry i doktory máme vlastní. S výstrojí také není problém, všechno dostáváme, včetně hokejek. Když jsem poprvé přišel do kabiny, myslel jsem si, že jsem si ji spletl s kabinou A týmu. Každý má jmenovku nad svým místem, dostatek prostoru na všechnu výstroj, lepenky, tkaničky, prostě všechno, co potřebuje.“ Na druhou stranu jej čekala dřina, na kterou z Letňan nebyl zvyklý: „Trénuje se tu úplně jinak, Tady každý jede celých 75 minut na 100%, nikdo nevynechá ani vteřinu. Na začátku tréninku jsou cvičení na střelu a práci s kotoučem, následují cvičení 2-1, 1-1 a tak dále, poté provádíme herně taktická, v závěru se hodně bruslí.“* Velkým plusem v jeho působení v Linköpingu byla také dvojice českých hráčů Hlaváče s Hlinkou, a také trenér Klase Östmana, který zároveň působil i u české osmnáctky.

Z Letňan do Elitserien

Už do Skandinávie mířil Jakub jako velký talent, ovšem na severu udělal další obrovský kus práce. Jak potvrzuje Vránovo okolí, je velkým dříčem a hokeji je ochotný obětovat mnoho. Pokud necháme promluvit čísla, pak je tady další důkaz o tom, jakým hráčem je: mezi kluky o tři roky staršími odehrál 15 zápasů, vstřelil 12 branek a u dalších 11 asistoval. Důvěru od trenérů dostal i v posledním zápase Linköpingu v European Trophy, kdy se radoval z první branky mezi seniory (zvyšoval ve druhé třetině na 3:1).
V Elitserien naskočil zatím pětkrát a žádný kanadský bod si ještě nepřipsal. Ale to chce jenom trochu času…
Na jaře se představil na šampionátu osmnáctek, který se uskutečnil na jihu Moravy a měl tak šanci zaujmout skauty NHL, jeho vytyčeného cíle. Ne každému se poštěstí objevit se na dvou vrcholných akcích během jednoho roku, ovšem Jakub na sebe může upozornit ještě jednou, tentokrát v Ufě. Jak s příležitostí naloží, je jen na něm. Než ale bude na programu dne Draft, má ještě další rok před sebou…


PROFIL
Jakub Vrána
28. 2. 1996, Praha
183cm/83kg


*Zdroj: http://www.goool.cz

0 komentářů:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Twitter Facebook Favorites

 
http://youtu.be/wwuPLjCU4W8