úterý 25. prosince 2012

Matěj Machovský: Opava, Brampton, reprezentace


Seniorský tým Opavy má nejslavnější léta za sebou a v současnosti svádí boje až ve třetí nejvyšší soutěži, co se v Česku odehrává. Nic to ale nemění na tom, že s mládeží to tu prostě umí. I když juniorka a dorost hrají první ligu, talenty tu piplají stále. Matěj Machovský, hráč Bramptonu a reprezentant, budiž důkazem.
Matěj Machovský, foto: http://chl.uploads.mrx.ca
V posledních ročnících draftu to není pro české hráče zrovna příznivé. Matěj Machovský si v loňském roce naděje přeci jen dělal, ovšem podle původních předpokladů si jej nakonec žádný z týmů NHL nevybral. Co na tom, opavský rodák zbraně nesložil, a prozatím si své hokejové nádobíčko vyložil v Bramptonu, týmu hrající Ontarijskou hokejovou ligu. A kde také v dřívějších sezonách působil třeba Rostislav Klesla nebo Kamil Kreps. Matěj ale v  sezoně 2011/12 patřil k ústředním postavám celku a také díky němu se přepisovaly historické tabulky, a tak na sebe upozornil jako málokdo: v 82 zápasech dokázali 36krát zvítězit, což znamenalo čtvrté nejlepší umístění všech dob. Na adresu slezského gólmana zněla jen samá pozitiva.

Opava jako líheň talentů


Co se týče výchovy talentů, rozhodně by se nemělo zapomínat na menší kluby. Když trochu odhlédneme od Machovského, připomeňme třeba Davida Krejčího, rodáka ze Šternberka, na jehož ledě také začínal. Kdo někdy navštívil místní hokejovou „halu,“ pak musí dát za pravdu, že podmínky jsou lehce řečeno specifické, přesněji řečeno přímo bojové. Opava se jako menší město pere s konkurencí Vítkovic, Třince, Havířova nebo Šumperka, a přesto má v letošním výběru nejvíce zástupců. 

Jako jediný Čech na kempu v LA


Machovský byl v draftu 2012 favorizovaný ještě z jiného důvodu, než jen povedené sezony v OHL. Část přípravy totiž absolvoval s prvním týmem Los Angeles Kings, prozatím posledního vítěze NHL. Nutno také podotknout, že byl jediným Čechem. Nicméně nakonec to pro Draft nestačilo. Letní přípravu na následující sezonu strávil Matěj Machovský pod taktovkou dalšího významného opavského hráče – gólmana Rostislava Haase, jenž se nyní věnuje brankářům pražského Lva.

V rozhovorech před sezonou Machovský naznačoval, že letošní sezona nebude zrovna nejjednodušší. Bramptom Battalion je po 36 zápasech na předposlední příčce v centrální divizi, celkově však na sedmém místě. Letos odchytal 29 zápasů se solidním průměrem 2, 72 branky na zápas. Čeká je však ještě spousta práce

V úvodním zápase na mistrovství světa U20 v Ufě dostane právě Matěj důvěru od trenérů jako jednička. Švédové jsou jako obhájci titulu křest ohněm. Uvidíme, jak se s takovou výzvou mladíci v čele s Machovským poperou. 

PROFIL
Matěj Machovský
25. 7. 1993, Opava
189cm/85kg

2 komentářů:

Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Twitter Facebook Favorites

 
http://youtu.be/wwuPLjCU4W8