čtvrtek 27. prosince 2012

Matěj Beran: průšvihář a naděje nadcházejícího draftu


Plzeňský rodák také nezvolil zrovna snadnou cestu k hokejovým vavřínům. Stejně jako Jakub Vávra se vydal na zkušenou do Švédska, odtud pak zamířil za velkou louži. Mezitím na sebe ale stihnul upozornit poněkud nezvyklým způsobem: dostal vyhazov z reprezentace. Dnes už ale opět obléká národní dres a na mistrovství světa v Ufě touží konečně zase povznést českou dvacítku k vyšším metám.

Matěj Beran, zdroj: http://www.peirocket.com

Na to, že je Beranovi teprve devatenáct, je z něj už pěkný světoběžník. Na led poprvé skočil v Plzni, odkud ale zamířil do Karlových Varů. Tam strávil jen jednu sezonu a vydal za skandinávským dobrodružstvím. I tam pobyl jen rok. Jako sedmnáctiletý naskakoval o kategorii výš, kde si připsal v jednačtyřiceti zápasech dvanáct branek a osm asistencí. Za povšimnutí ale stojí i kolonka trestů, kde svítí číslo 114 minut. Chtě nechtě, Matěj se svou postavou (193cm, 96kg) rozhodně do kategorie lehkonohých hračiček nepatří.

Švédsko jako přestupní stanice

Beran do Švédska zamířil ze dvou důvodů. Tím prvním byla precizní práce s mladými talenty, druhým pak možnost snadněji se dostat do některé ze zámořských juniorek. A tak po roce opět měnil působiště, tentokrát se stěhoval k týmu Prince Edward Island Rocket hrajícího QMJHL. V první sezoně (2011/2012) se mohl chlubit výstavní statistikou: v 68 zápasech nasbíral 61 kanadských bodů (22+39), čímž zaujal i poslední pochybující scouty. Právě k nadcházejícímu draftu upíná Beran největší pozornost: “, to je to, proč jsem tady. Musím být lepší a lepší,“ říká a dodává, že probojovat se z české juniorky na draft je téměř nemožné. V týmu je společně s Jaroslavem Pavelkou a mohou se tak navzájem před významnou událostí podporovat.

 

Vyhazov z repre

Že se jedná o vypečenou dvojku, dokazuje i aférka z letního Memoriálu Ivana Hlinky z roku 2010. Společně s Tomášem Kvapilem, s nímž Beran působil ve Švédsku, se mladíci postarali o pozdvižení, když, kulantně řečeno, udělali na hotelovém pokoji nepořádek a značně jej znečistili žvýkacím tabákem. O tom, jestli v dovádění hrál roli i alkohol už česká výprava pomlčela. Trojice byla vyřazena z kádru a závěr turnaje tak sledovali už jen u počítače. Nic nepomohlo ani přimlouvání spoluhráčů. Málokomu se podaří plnit v mládežnickém věku stránky novin, avšak Kvapil, Beran i Pavelka by byli jistě radši, kdyby to bylo z jiných důvodů.
Trenér jej však nezatratil nadobro, na následném mistrovtství světa U18 už zase oblékl reprezentační dres. I když na Memoriálu tato generace zanechala dobrý dojem, šampionát se jim příliš nevyvedl.

I na výkonech na mistrovství světa bude záležet, zda si jej někdo v nadcházejícím draftu vybere. Ve scoutských reportech je mu vyčítáno bruslení, které je údajně jen průměrné, a také plně nevyužívá svůj fyzický potenciál. Naopak trenér v P.E.I si nemůže vynachválit jeho ofenzivní schopnosti a cílevědomou povahu. Doufejme, že i v Ufě ze sebe dostane to nejlepší.

0 komentářů:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Twitter Facebook Favorites

 
http://youtu.be/wwuPLjCU4W8